AMSTERDAM - ING blijft behoren tot de banken die van belang zijn voor het wereldwijde financiële systeem.

Dat blijkt uit een bijgewerkte lijst van de Financial Stability Board (FSB), de organisatie die de hervorming van het internationale bankentoezicht coördineert.

De 28 systeembanken op de lijst moeten als het aan de FSB ligt op termijn een extra kapitaalbuffer gaan aanhouden. Die verplichting komt bovenop de verscherpte kapitaaleisen die de komende jaren worden ingevoerd.

ING behoort tot de minst belangrijke banken die toch van wezenlijk belang zijn voor het wereldwijde financiële systeem. Dat houdt in dat de bank volgens de FSB zo veel extra kapitaal achter de hand moet houden, dat de verhouding tussen vermogen en uitstaande verplichtingen 1 procentpunt hoger komt te liggen.

Belangrijkst

Bij banken die het belangrijkst worden geacht voor het functioneren van de wereldwijde financiële markten, moet die ratio 2,5 procentpunt hoger liggen. Volgens de huidige lijst zijn dat Citigroup, Deutsche Bank, HSBC en JPMorgan Chase. Er is op papier ook nog een categorie banken waarbij de kapitaalbuffer 3,5 procentpunt groter moet zijn, maar die is vooralsnog leeg.

De FSB stelde de lijst van systeembanken vorig jaar voor het eerst op en werkt die elk jaar in november bij. De definitieve lijst wordt naar verwachting opgemaakt in 2014, waarna de extra kapitaaleisen in 2016 van kracht worden.