DEN HAAG - De bezuinigingen bij de sociale werkvoorzieningsbedrijven hebben vorig jaar geleid tot een tekort van 135 miljoen euro.

Dat is fors meer dan in 2010, toen het tekort nog 33 miljoen bedroeg. Dat blijkt uit cijfers die branchevereniging Cedris vrijdag bekend gemaakt heeft.

In 2011 is 120 miljoen euro bezuinigd op de rijkssubsidie voor de sociale werkvoorziening. Ook hebben gemeenten minder geld voor re-integratie. Het overgrote deel van de kosten van de sociale werkvoorzieningsbedrijven bestaat uit loonkosten, die vastliggen in de cao.

Om de tekorten op te vangen wordt daarom gesneden in de overige kosten en geprobeerd de opbrengst van het werk te verhogen. Als dat onvoldoende lukt, moeten er extra gemeentelijke bijdragen komen of moeten de bedrijven interen op hun vermogen.

Belangrijk signaal

Volgens voorzitter Iris van Bennekom van Cedris zijn de cijfers een belangrijk signaal aan het nieuwe kabinet dat er voldoende geld moet zijn waarmee sociale werkvoorzieningsbedrijven mensen aan de slag kunnen helpen.

Het aantal personen in de sociale werkvoorziening is vorig jaar voor het eerst sinds lang gedaald. Het kwam uit op 104.200. Dat waren er 600 minder dan in 2010. Ondanks de economische crisis gaan steeds meer mensen met een arbeidshandicap werken bij een gewone werkgever. Dit percentage is gestegen tot 32.