AMSTERDAM – De malaise in de bouwsector houdt Nederland in de crisis. Om die spiraal te doorbreken en uit de crisis te komen, moet er geïnvesteerd worden in bouw en infrastructuur.

Dat stelt Elco Brinkman, voorzitter van de ondernemersorganisatie Bouwend Nederland. De bouwsector krimpt dit jaar met zo’n 10 procent en remt de economische groei daardoor met 0,5 procent. Brinkman noemt de sector "het sleepanker" van de Nederlandse economie.

Per dag gaan er gemiddeld zes bouwbedrijven failliet en per maand verliezen zo’n 2000 medewerkers hun baan in de bouw- en infrastructuursector. "Met het huidige tempo durf ik de stelling aan dat we eind van dit jaar 50.000 minder vakkrachten hebben dan bij aanvang van de crisis." Rampzalig, vindt Brinkman.

In economisch betere tijden was de bouwsector juist een van de aanjagers van de economie.

Regeerakkoord

Bouwend Nederland, dat 5000 kleine, middelgrote en grote bedrijven vertegenwoordigt, is blij dat er in het regeerakkoord "eindelijk helderheid" wordt gegeven over de hypotheekrenteaftrek en dat er wordt gesproken over marktconforme huren. Ook de komst van een speciale Minister van Wonen juicht de ondernemensorganisatie toe.

Maar daarmee zijn de problemen op de woningmarkt nog niet direct voorbij. Volgens Bouwend Nederland ligt woningnood op de loer, omdat er structureel te weinig woningen worden gebouwd.

Investeren

Bovendien wijst de organisatie op het belang van investeren in infrastructuur. "Alle omringende landen (Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië) investeren extra in zowel aanleg als onderhoud van hun infrastructuur. Nederland daarentegen niet. Niet investeren in aanleg leidt tot stilstand en achteruitgang. Onvoldoende investeren in onderhoud staat gelijk aan desinvesteren door waardeverlies."

Verder moet er volgens Bouwend Nederland "een flinke slag" gemaakt worden op het gebied van maatschappelijk vastgoed, zoals kleinschaligere verzorgingshuizen. Brinkman wil ook het probleem van verouderde scholen met een ongezond binnenklimaat onder de aandacht van de politiek brengen.