AMSTERDAM – De Nederlandse banken ABN Amro, ING en Rabobank zijn met verschillende vennootschappen actief in belastingparadijzen zoals de Caymaneilanden en Mauritius.

Dat blijkt vrijdag uit eigen onderzoek van het Financieele Dagblad. Volgens de krant staan die vestigingen niet vermeld in de jaarverslagen van de banken. Het FD heeft de vennootschappen gevonden in de ‘lijsten van deelnemingen’ bij de Kamer van Koophandel.

Vooral ABN Amro en ING blijken veel vennootschappen te hebben in landen met een gunstig fiscaal klimaat. In het jaar waarin deze banken aan het staatsinfuus hingen, hadden ze de meeste vestigingen in exotische bestemmingen.

ABN Amro had in 2008, verdeeld over acht belastingparadijzen, 55 vestigingen. ING had in 2009 in totaal 71 vennootschappen in zes fiscale paradijzen, waaronder Guernsey. In de jaren daarna is dat aantal afgenomen tot respectievelijk 33 en 27.

Fiscaal nadeel

In een reactie zeggen de banken dat ze zich op deze exotische eilanden vestigen om fiscaal nadeel te voorkomen en niet om van de gunstige belastingregels te profiteren. ING zegt in een reactie dat als de vennootschappen van materiële betekenis waren, ze wel in het jaarverslag hadden gestaan.

De organisatie Tax Justice Nederland spreekt in de krant wel van belastingontwijking met brievenbusfirma’s. “Juist nu banken deels in overheidshanden zijn, is het van belang dat zij transparant zijn”, aldus voorzitter Albert Hollander.

Het FD meldt verder dat het aantal vennootschappen in fiscale paradijzen sinds 2010 scherp afneemt. Volgens de banken heeft dat te maken met een nieuwe strategische koers en niet met strengere regels vanuit de overheid.