AMSTERDAM - Verzekeraar Menzis gaat de zorg vergoeden die de Levenseindekliniek biedt aan mensen die euthanasie willen plegen.

Dat maakte bestuursvoorzitter van Menzis Roger van Boxtel donderdag bekend op een congres in Den Haag over de Levenseindekliniek.

De verzekeraar stelt als eis dat er bij de patiënt sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Daarnaast moet de kliniek voldoen aan de wettelijke eisen van zorgvuldigheid en moet er altijd een tweede arts worden geraadpleegd, die onbevooroordeeld het verzoek bekijkt.

"Het gaat om een vergoeding op basis van huisartsentarieven. Iemand dient een verzoek in, daar zit een tarief aan vast en dat wordt vergoed. De familie krijgt achteraf geen rekening", licht een woordvoerder van de verzekeraar vrijdag toe in Trouw.

Bestuursvoorzitter Van Boxtel laat weten dat de beslissing tot vergoeding niet lichtzinnig is genomen. "Intern heeft er een uitgebreide discussie plaatsgevonden."

Thuis

Bij de Levenseindekliniek kunnen mensen terecht, van wie hun eigen huisarts niet wil of kan voldoen aan hun euthanasieverzoek. Nu komen medewerkers van de kliniek bij de patiënt thuis, binnenkort is wellicht opname in de kliniek mogelijk.

Sinds de opening van de Levenseindekliniek in maart hebben zich 456 mensen gemeld die een einde aan hun leven willen maken. Bij 51 aanvragers is euthanasie of hulp bij zelfdoding verleend.