NEW YORK - Veel grote Amerikaanse bedrijven tonen zich bereid een bijdrage te leveren aan de noodhulp en wederopbouw na orkaan Sandy. 

Winkelbedrijf Home Depot bijvoorbeeld zegde donderdag 1 miljoen dollar toe, net als mediaconcern Viacom.

Ook de financiële concerns Wells Fargo en Capital One en de autobedrijven Toyota en Mercedes-Benz USA hebben donaties van 1 miljoen dollar aangekondigd. Mediaconcern Time Warner heeft 600.000 dollar beloofd en detailhandelaar Target 500.000 dollar, net als koffieconcern Starbucks en speelgoedreus Toys 'R' Us.

Kleinere bijdragen komen van telefoniereus AT&T (250.000 dollar) en de Canadese zakenbank BMO Capital Markets (150.000 dollar). De levensverzekeraars Northwestern Mutual en MassMutual en luchtvaartmaatschappij Delta Airlines doneren 100.000 dollar.

Verizon

Telecombedrijf Verizon wil de bewoners van de Amerikaanse oostkust eveneens de helpende hand toesteken. Het heeft onder meer extra mobiele telecommunicatiecentra opgezet in de ergst getroffen gebieden en stelt communicatieapparatuur beschikbaar voor de publieke hulpdiensten.

Bierbrouwer Anheuser-Busch draagt een steentje bij door meer dan 1 miljoen blikjes drinkwater te produceren voor de inwoners van het rampgebied. Ook heeft het drankenconcern 100.000 dollar overgemaakt naar het Amerikaanse Rode Kruis.