AMSTERDAM - Het lijkt erop dat in Amsterdam commerciële partijen steeds vaker woningen aan toeristen proberen te slijten onder het mom van 'social travelling', zoals woningruil of couchsurfen. 

Wethouder Freek Ossel (PvdA, wonen) vermoedt dat steeds meer verhuurders misbruik maken van dit fenomeen en op die manier huizen illegaal als hotel aanbieden.

Hij begint daarom een uitgebreid onderzoek naar vakantieverhuur in de stad, zo schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Couchsurfing

Social travelling is al enige tijd in opkomst en biedt reizigers de mogelijkheid voordelig te overnachten. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van het ruilen van een woning of door middel van een gastvrijheidsnetwerk op internet, waardoor je bij iemand gratis kan verblijven (couchsurfing).

''Als je een keer je woning wilt verhuren als je op vakantie gaat, is daar niets mis mee'', aldus de wethouder.

''Maar als iemand wekelijks zijn huis verhuurt voor een paar nachten dan wordt het gewoon een commerciële business en gelden daar andere regels voor.''

Duidelijkheid

Ossel gaat in gesprek met de Kamer van Koophandel, Koninklijke Horeca Nederland, woningcorporaties en particuliere verhuurders, handhaafexperts en de Belastingdienst om duidelijkheid te krijgen over vakantieverhuur in de stad. Volgens hem speelt het probleem niet alleen in Amsterdam, maar ontpoppen ook in steden als Parijs, Rome en Barcelona soms hele straten zich tot een hotel.

De wethouder wil begin volgend jaar de gemeenteraad informeren over zijn bevindingen.