DEN HAAG - Waterbedrijf Vitens wil de tarieven van drinkwater tot 2016 gaan bevriezen. Een woordvoerder heeft dat donderdag gezegd.

De aandeelhouders moeten het besluit nog goedkeuren. Vitens is met 5,4 miljoen klanten het grootste drinkwaterbedrijf in Nederland.

Volgens de woordvoerster wil Vitens met het besluit zijn klanten tegemoetkomen in deze tijd van economische crisis. ''We willen ervoor zorgen dat de eerste levensbehoefte in elk geval goedkoop blijft.''

Ook Evides Waterbedrijf in Rotterdam heeft het voornemen om de tarieven voor 2013 gelijk te houden aan dit jaar. ''De tarieven moeten nog wel officieel worden vastgesteld. Maar we streven ernaar om het drinkwater zo goedkoop mogelijk te houden'', aldus een woordvoerster.

PWN 

Brabant Water, een van de andere grote waterbedrijven in Nederland, laat weten dat de tarieven volgend jaar wél omhoog gaan. ''Bij ons stijgen ze in 2013 met 2,5 procent, voor 2014 en 2015 zijn nog geen afspraken gemaakt'', aldus een woordvoerster.

PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland wil daar nog niets over zeggen. ''We hebben een tarievenvoorstel ingediend bij de provincie, als het is goedgekeurd komen we daar 22 november mee naar buiten'', zegt een woordvoerster.