AMSTERDAM - Mislukte bedrijfsoverdrachten en de opheffing van gezonde bedrijven kosten de Nederlandse economie jaarlijks een omzetderving tot vier miljard euro en zo’n 80.000 banen.

Dat stelt Lex van Teeffelen van de Hogeschool Utrecht op basis van onderzoek. Al met al moet Nederland meer dan 10.000 mislukte overdrachten en bijna 20.000 opheffingen van gezonde bedrijven per jaar incasseren.

Er worden steeds meer bedrijven met personeel opgeheven. In 2011 stond 3,6 procent van alle ondernemingen met personeel te koop, terwijl 6,7 procent in opheffing was. De belangrijkste reden om het bedrijf op te heffen of van de hand te doen is leeftijd of pensioen.

Vanwege de vergrijzing is de verwachting dat deze trend de komende jaren door zal zetten. Ongeveer een derde van de ondernemers in Nederland is ouder dan 50 jaar.

Starters

De overheid richt zich intussen vooral op starters. Een gemiste kans, vindt Van Teeffelen. “Overnemers spelen een belangrijke en constructieve rol op het gebied van werkgelegenheid, innovatie, productiviteit en continuïteit”.

Overnemers hebben bovendien een grotere overlevingskans dan starters. Na vijf jaar is van de eerste groep nog 96 procent actief, terwijl van de startende ondernemers dan al 50 procent de handdoek in de ring heeft gegooid. Daarnaast neemt 90 procent van de starters geen personeel aan.

Nederland heeft jaarlijks ongeveer 45.000 ondernemers nodig die een bedrijf willen overnemen. De Kamer van Koophandel registreerde vorig jaar ruim 134.000 starters, dat zijn voor een deel potentiële overnemers.