ATHENE - De Griekse overheid voorspelde woensdag een groter begrotingstekort en een diepere recessie voor 2013 dan eerder werd aangenomen.

Meerdere bezuinigings- en hervormingsrondes eisen hun tol op de economie, aldus Athene.

De overheid rekent nu op een begrotingstekort van 5,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) waar eerder deze maand nog een raming van 4,2 procent werd afgegeven.

De economie zal volgend jaar met 4,5 procent krimpen in plaats van de terugval van 3,8 procent die eerder werd voorzien.

Athene verhoogde ook de verwachting voor de staatsschuld. Die zal niet stijgen tot 179,3 procent van het bbp, maar tot 189,1 procent van de omvang van de Griekse economie.

Eurozone

De landen van de eurozone hebben Griekenland opgeroepen vaart te maken bij de onderhandelingen met de internationale geldschieters.

De Grieken dienen de openstaande kwesties op te lossen zodat het overleg kan worden afgerond, zo meldt de voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, woensdagmiddag  na een teleconferentie met de ministers van Financiën van de eurolanden.

De eurogroep bekijkt de voortgang van de Griekse hervormingen en besparingen verder op haar volgende bijeenkomst op 12 november.

Werkloosheid

Het begrotingsvoorstel voorziet volgend jaar een gemiddelde werkloosheid van 22,8 procent. In juli zat nog 25,1 procent van de Griekse beroepsbevolking zonder werk.

Vanwege de aanhoudende recessie zullen de belastinginkomsten volgend jaar opnieuw dalen. Athene verwacht een som van 44,3 miljard euro, tegen 47 miljard euro dit jaar en bijna 49 miljard euro in 2011.

Onderhandelingen

De Griekse premier Antonis Samaras meldde dinsdag dat hij de onderhandelingen met de zogeheten trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft afgerond.

Een akkoord zou Griekenland verzekeren van de uitbetaling van de volgende noodlening van ruim 30 miljard euro. Een officiële bevestiging van de trojka over het akkoord is er nog echter niet.

De ministers van Financiën van de eurolanden zullen woensdag telefonisch overleggen over de voortgang van de Griekse hervormingen. De bezuinigingen van circa 13,5 miljard euro treffen gepensioneerden en ambtenaren, die de laatste 2 jaar al drastisch hebben ingeleverd.

De vakbond zei dat de geplande staking samenvalt met de dagen waarop het parlement de bezuinigingen bespreekt.

Dossier Griekenland en schuldencrisis.