LUXEMBURG - De werkloosheid in de eurozone is in september gestegen tot het recordniveau van 11,6 procent, tegen 11,5 procent een maand eerder.

Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat (pdf) woensdag.

Een jaar eerder stond de werkloosheid in de eurozone nog op 10,3 procent. Volgens Eurostat waren in september in de eurolanden 18,49 miljoen mannen en vrouwen werkloos. Dat is een stijging van 146.000.

De laagste werkloosheid werd gemeten in Oostenrijk (4,4 procent), Luxemburg (5,2 procent) en Duitsland en Nederland (5,4 procent). In Spanje lag de werkloosheid het hoogst met 25,8 procent. De werkloosheid in Italië steeg tot een recordniveau van 10,8 procent.

Werkloosheid Europa

Klik op de landen om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Jongeren

Bij jongeren onder 25 jaar stond de werkloosheid in het eurogebied op 23,3 procent. Dat komt overeen met bijna 3,5 miljoen personen.

In de gehele Europese Unie stond de werkloosheid in september op 10,6 procent. In de 27 EU-landen zaten 25,75 miljoen mensen zonder werk. De jeugdwerkloosheid in de EU bedroeg 22,8 procent, ofwel ruim 5,5 miljoen jongeren. In Nederland ligt deze jeugdwerkloosheid op 9,7 procent.

Jeugdwerkloosheid

Klik op de landen om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Inflatie

De inflatie in de eurozone is in oktober gedaald naar 2,5 procent op jaarbasis. In september was die nog 2,6 procent. Dat maakte het Europees statistisch bureau Eurostat woensdag bekend in een eerste raming.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier