'Griekenland mikt op overschot 0,4 procent'

ATHENE - Griekenland mikt voor de begroting van 2013 op een overschot van 0,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp), in plaats van de eerder beoogde 1,1 procent.

Dat meldde een anonieme regeringsvertegenwoordiger woensdag tegen persbureau Reuters.

Hiermee zou Griekenland nog steeds volgend jaar voor het eerst sinds 2002 een overschot op de begroting hebben, gemeten voor het aflossen van schulden. Dit jaar zal het tekort waarschijnlijk uitkomen op 1,5 procent van het bbp.

De Griekse regering presenteert later op de dag de begroting voor 2013.

Steun

De Griekse premier Antonis Samaras meldde dinsdag dat hij de onderhandelingen met de zogeheten trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft afgerond.

Een akkoord zou Griekenland verzekeren van de uitbetaling van de volgende noodlening van ruim 30 miljard euro. Een officiële bevestiging van de trojka over het akkoord is er nog echter niet. De premier waarschuwde dinsdag al voor chaos als de volksvertegenwoordiging de bezuinigings- en hervormingsplannen afkeurt.

Haircut

De internationale geldschieters van Griekenland onderhandelen momenteel niet over een 'haircut', de kwijtschelding van een deel van de schulden van het land. Dat zei president Thomas Wieser van de eurogroep, een overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden woensdag.

De ministers zullen woensdag telefonisch overleggen over de voortgang van de Griekse hervormingen. Het land moet tal van maatregelen doorvoeren om een volgend deel van ruim 30 miljard euro uit het steunfonds te ontvangen.

Wieser zat de afgelopen 2 dagen bij de onderhandelingen van de trojka van Europese Unie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds met Athene. ''In geen enkele ronde werd het woord haircut uitgesproken. Speculatie in de media hierover heeft niets te maken met het werk van de trojka.''

Dossier Griekenland en Schuldencrisis

Lees meer over:
Tip de redactie