ZALTBOMMEL - Campina gaat dit jaar proberen de dalende omzet te compenseren door concurrenten op te kopen. "We zijn weer toe aan acquisities", zei financieel directeur S. Quist vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers. De zuivelcoöperatie kijkt daarbij niet alleen naar Europese bedrijven maar ook naar Azië. China komt niet op de eerste plaats wegens de moordende concurrentie in dat land.

Campina draaide vorig jaar met 3,66 miljard euro een iets lagere omzet dan de 3,71 miljard in 2002. De daling was vooral te wijten aan de lagere prijzen voor kaas en melk in Nederland en de dure euro. De coöperatie maakt geen winstcijfer bekend. Over dit jaar is directievoorzitter T. Sanders voorzichtig. "Onze grote zorg voor is de prijzenoorlog van de supermarkten. Die is zeker niet ten einde en zorgt dus voor een verdere druk op de resultaten."

In het buitenland deed de coöperatie goede zaken. Daar verbeterden de resultaten aanzienlijk. In Nederland brachten de melk en kaas minder in het laatje. Campina vreest dat de prijzen voor kaas dit jaar zullen blijven dalen door de toenemende productie in Duitsland.

Rechter

De coöperatie kan mogelijk geld gaan verliezen aan een groep boze gepensioneerden. Begin maart kondigde die aan de onderneming voor de rechter te slepen omdat Campina hun pensioen de komende jaren minder laat stijgen dan de inflatie. Het zuivelconcern wil hiermee het krappe pensioenfonds meer lucht geven.

Maar volgens de gepensioneerden is de lagere uitkering onterecht, omdat het concern pensioengeld in de jaren '90 zou hebben gebruikt. Sanders ontkent dat. "Campina heeft nooit geld uit de pensioenkas gehaald."