Athene rondt onderhandelingen met trojka af

ATHENE - Griekenland heeft de onderhandelingen met zijn internationale geldschieters over een nieuwe ronde bezuinigingen afgerond.

Dat heeft premier Antonis Samaras dinsdag gezegd.

''Vandaag hebben wij de onderhandelingen over de maatregelen en de begroting afgerond'', aldus Samaras in een verklaring. Hij stelde dat goedkeuring van het Griekse parlement ''Griekenland in de euro zal houden.''

Als de trojka (EU, ECB en IMF) inderdaad akkoord is, kan Griekenland de volgende noodlening krijgen. Die heeft het land uiterlijk volgende maand nodig om zijn rekeningen te kunnen blijven betalen.

Minister van Financiën Yannis Stournaras meldde vorige week al dat een akkoord was bereikt, en dat Griekenland de zo vurig gewenste extra tijd had gekregen om zijn begroting op orde te brengen. Hij bleek echter voor zijn beurt te hebben gesproken.

Eerder werd gemeld dat Griekenland mogelijk een nieuw noodpakket nodig heeft van 16 tot 18 miljard euro.

Al het mogelijke

Duitsland en Frankrijk zullen al het mogelijke doen om uiterlijk volgende maand tot een reddingsplan voor Griekenland en de gehele eurozone te komen. Dat hebben de ministers van Financiën van de twee grootste eurolanden dinsdag gezegd.

''Wij willen nog steeds in november tot een allesomvattende oplossing komen om een einde te maken aan de onzekerheid en we zullen alles doen wat in onze macht ligt om te slagen'', aldus de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici.

''Wij zullen alles doen wat Frankrijk en Duitsland kunnen om het vertrouwen in de gezamenlijke Europese munt te herstellen'', voegde zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble eraan toe.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoet dinsdagmiddag Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de situatie in Griekenland verder te bespreken.

Ook voert ze hier gesprekken over met vertegenwoordigers van de Wereldbank, OECD, Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de ILO.

De ministers van Financiën van alle eurolanden houden vervolgens woensdag telefonisch overleg over Griekenland.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis in onze dossiers.

Lees meer over:
Tip de redactie