GOUDA - Technisch dienstverlener Imtech ontslaat circa 900 van de in totaal bijna 29.000 personeelsleden vanwege een ''onevenwichtige resultaatontwikkeling''.

Bij Imtech Nederland werken ongeveer 4000 mensen, waarvan waarschijnlijk een paar honderd banen komen te vervallen.

Van der Bruggen zei in een toelichting dat de ontslagronde voor twee derde betrekking heeft op de Benelux. Het gaat vooral om personeel bij het onderdeel Gebouwen in Nederland en België.

Volgens de topman is de gebouwenmarkt in de afgelopen jaren gestaag verslechterd en is de problematiek inmiddels structureel. ''Er staan duizenden vierkante meters leeg en met de tendens naar flexwerken zal daar voorlopig geen verandering in komen.''

Jan Meeder, bestuurder FNV Bondgenoten stelt in een reactie op het nieuws "erg geschrokken" te zijn van "dit enorme aantal".

"Het is niet onverwacht, maar dit is echt een enorme klap voor de werknemers en hun families. Dinsdag gaan we in gesprek met de directie van Imtech. Wij willen dat er een fatsoenlijk sociaal plan komt, met werk-naar-werk begeleiding en een fatsoenlijke schadeloosstelling."

Onaanvaardbaar

Voor de afvloeiing neemt Imtech een eenmalige voorziening van ongeveer 50 miljoen euro. 

''Per saldo is sprake van een sterke groei van het bedrijfsresultaat, maar de bijdrage daaraan vanuit de Benelux en Spanje is, ondanks eerdere maatregelen en bij een verdere voorziene verslechtering van de markt in 2013, te beperkt'', zo lichtte bestuursvoorzitter René van der Bruggen toe.

''Ten opzichte van goed presterende activiteiten in al onze andere landen en Europese en deels mondiale activiteiten in ICT en Traffic, is dit onaanvaardbaar.''

Goede zaken

Imtech doet nog wel goede zaken in Duitsland, Oost-Europa, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Scandinavië (Nordic), Turkije en de marktsegmenten ICT en Traffic, zo laat het bedrijf weten. 

Exclusief de voorziening verwacht Imtech een verdere groei van het bedrijfsresultaat (ebita) dit jaar ten opzichte van 2011. Per saldo zal het bedrijfsresultaat dalen, maar de onderneming stelt ''ruim'' winstgevend te blijven.