Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
japan yen

Bank of Japan vergroot steunprogramma

TOKIO - De Japanse centrale bank gaat het monetaire steunprogramma vergroten met 11 biljoen yen (107 miljard euro) tot 91 biljoen yen. Dat maakte de Bank of Japan (BoJ) dinsdag bekend.
Door ANP

De centrale bank hield het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op het zeer lage niveau van 0 tot 0,1 procent. Door extra liquiditeit in de markt te pompen en de rente laag te houden, wil de BoJ de Japanse economie stimuleren en de deflatie een halt toeroepen.

De economie van Japan staat onder druk door de afzwakkende wereldeconomie, de sterke yen en een stagnerende binnenlandse vraag.

De BoJ maakte verder bekend een nieuw programma te starten om banken op lange termijn van goedkoop krediet te voorzien, zonder dat daar een limiet op werd gemeld. De leningen hebben een lage rente, aldus de BoJ.

De goedkope kredieten moeten de Japanse banken aansporen meer leningen te verstrekken aan bedrijven en consumenten om zo de economie te stimuleren.

Nikkei

Op de beurs in Tokio werden de maatregelen van de BoJ lauw ontvangen. Beleggers hadden op meer creatieve ingrepen gehoopt. De Nikkei daalde 1 procent.

De Japanse centrale bank maakte dinsdag ook zijn halfjaarlijkse groeiramingen bekend. De Japanse economie zal dit gebroken boekjaar met 1,5 procent groeien, meldt de BoJ. Eerder werd op een groei van 2,2 procent gerekend. Voor het boekjaar daarop wordt een groei voorspeld van 1,6 procent.

De BoJ verwacht verder voor dit boekjaar een daling van de kernprijzen (de consumentenprijzen exclusief vers voedsel en energie) van 0,1 procent, ofwel deflatie. Eerder werd juist een kerninflatie voorspeld van 0,2 procent. In de jaren daarna zal de inflatie oplopen, denkt de BoJ, onder meer door een geplande verhoging van de btw.


Lees meer over:

Japan

Aanbevolen artikelen