TOKIO - De Japanse centrale bank gaat het monetaire steunprogramma vergroten met 11 biljoen yen (107 miljard euro) tot 91 biljoen yen. Dat maakte de Bank of Japan (BoJ) dinsdag bekend.

De centrale bank hield het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op het zeer lage niveau van 0 tot 0,1 procent.

Door extra liquiditeit in de markt te pompen en de rente laag te houden, wil de BoJ de Japanse economie stimuleren en de deflatie een halt toeroepen. De economie van Japan staat onder druk door de afzwakkende wereldeconomie, de sterke yen en een stagnerende binnenlandse vraag.

De BoJ maakte verder bekend een nieuw programma te starten om banken op lange termijn van goedkoop krediet te voorzien, zonder dat daar een limiet op werd gemeld.

Op de beurs in Tokio werden de maatregelen van de BoJ lauw ontvangen. Beleggers hadden op meer creatieve ingrepen gehoopt. De Nikkei daalde 1 procent.

Industriële productie

De industriële productie in Japan is september met 4,1 procent afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat bleek dinsdag uit overheidsdata.

Het cijfer is slechter dan verwacht, economen rekenden vooraf in doorsnee op een terugval met 3,1 procent. Vooral de productie van machines, auto's en onderdelen voor auto's viel terug.

Volgens economen wijst de daling van de productie op een afzwakkende Japanse export en toont het de gevolgen van een conflict over een eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee.

''De industriële productie laat een neerwaartse trend zien'', aldus de Japanse overheid. Die uitspraak is sterker dan in augustus, toen de productie ''leek te zijn verzwakt''. In augustus daalde de industriële productie met 1,6 procent.