DEN HAAG - Gemeenten hebben vorig jaar over hun grondaankopen 2 miljard euro afgeschreven. En er komt nog een verwacht te nemen verlies aan van 1 à 1,5 miljard euro. 

Gemeenten hebben vorig jaar over hun grondaankopen 2 miljard euro afgeschreven. En er komt nog een verwacht te nemen verlies aan van 1 à 1,5 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van Deloitte, dat maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De verliezen op grond waren in 2011 groter dan het jaar daarvoor, toen het totaal aan directe en indirecte verliezen nog uitkwam op 900 miljoen.

Overigens hebben de gemeenten volgens het rapport nog de nodige grondexploitaties waar wel winst op geboekt kan worden.

Het rapport, dat is opgesteld in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), stelt verder dat gemeenten volop bezig zijn met het nemen van hun verliezen.

Ook reageren de gemeenten in de praktijk op tijd en komen ze zelf met oplossingen.

Bezorgd

De VNG is blij dat gemeenten al veel maatregelen hebben genomen, maar is wel bezorgd over kosten die er nog aankomen. Volgens een woordvoerster is de rek er bij gemeenten uit, omdat naast de afschrijvingen ook nog veel andere bezuinigingen op hun bordje komen.

''Het nieuwe kabinet moet daar rekening mee houden. Als de kosten onevenredig bij de gemeenten terechtkomen, treft dat lokaal beleid.''

Gemeenten kochten in betere tijden grond aan als investering. Ze hoopten winst te maken, maar door de verslechterende economische omstandigheden kampen ze nu met financiële risico's en verliezen.