HOOFDDORP - De problemen van TPG met de Britse belastingdienst blijken groter te zijn geweest dan oorspronkelijk was ingeschat. Het Nederlandse post- en logistieke concern maakte vrijdag bekend dat het een extra fiscale last moet nemen van 59 miljoen euro. De nettowinst over 2003 komt daardoor uit op 300 miljoen euro.

De last is bijna 50 procent groter dan waar TPG in eerste instantie rekening mee hield. Bij de presentatie van de jaarcijfers op 19 februari verklaarde het bedrijf nog dat het nadelige effect op de winst hooguit 40 miljoen euro zou bedragen.

De kwestie dateert uit het eind van de jaren negentig, toen Britse dochterbedrijven van TPG met de Britse fiscus overhoop lagen over de omvang van bepaalde heffingen. Intern onderzoek heeft TPG geleerd dat de dochters niet alle benodigde informatie hebben verstrekt aan de belastingdienst en accountant PricewaterhouseCoopers.

Volgens de commissie die de zaak heeft onderzocht is er geen sprake geweest van fraude, aldus een woordvoerder van het postconcern. Het wachten is nog op de uiteindelijke naheffing van de Britse belastingdienst. TPG hoopt dat de kwestie voor het einde van dit jaar volledig kan zijn afgerond.

TPG neemt verder maatregelen om soortgelijke fouten te voorkomen. Zo wordt het toezicht op de fiscale en financiële rapportages binnen het concern verscherpt. Ook adviseerde de onderzoekscommissie de TPG-top "personele veranderingen" door te voeren. TPG wilde er geen mededelingen over doen of die veranderingen tot schorsingen of wegsturen van betrokken medewerkers zal leiden.

De bepaling van de belastinglast stelt het postconcern in staat de gecontroleerde jaarrekening over 2003 en het daarbij behorende jaarverslag te presenteren.