AMSTERDAM - Schiphol heeft vorig jaar met bijna vijftig miljoen passagiers een record gebroken. Het aantal passagiers dat in de eerste zes maanden van dit jaar via Schiphol reisde, is ook weer hoger uitgekomen dan een jaar eerder. 

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag op basis van Eurostat-cijfers.

Schiphol was vorig jaar volgens de cijfers van Eurostat de grootste luchthaven voor internationale reizigers binnen de 27 lidstaten van de Europese Unie. Belangrijkste bestemming is Londen Heathrow, gevolgd door Barcelona en Madrid.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Voor passagiers binnen en buiten de EU volgt Schiphol op het lijst met meeste passagiers na Londen Heathrow (bijna 65 miljoen) en Parijs Charles de Gaulle (55 miljoen). Frankfurt zit Schiphol met ook bijna vijftig miljoen op de hielen.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Heathrow

Heathrow heeft in de eerste 9 maanden van dit jaar 0,6 procent meer passagiers verwerkt dan een jaar eerder. In totaal vlogen 53 miljoen mensen van, naar of via de grootste Britse luchthaven, zo maakte het luchthavenbedrijf maandag bekend.

Mede dankzij de passagiersgroei op zijn belangrijkste vliegveld boekte het luchthavenbedrijf Heathrow, dat ook de luchthaven Stansted bezit, 9,6 procent meer winst.

Het operationeel resultaat kwam uit op 923 miljoen pond (1,15 miljard euro). De omzet groeide met 8,2 procent tot 1,84 miljard pond (2,29 miljard euro).

Stansted

Heathrow, dat eigendom is van het Spaanse Ferrovial, meldde verder dat het aantal passagiers op Stansted in de eerste 9 maanden 4,6 procent lager lag dan een jaar eerder.

Het aantal passagiers voor de gehele luchthavengroep daalde daardoor met 0,5 procent. Heathrow is bezig Stansted te verkopen.