WENEN - Spanje zal voorlopig geen beroep hoeven te doen op het steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) voor het opkopen van staatsleningen.

Dat heeft het Oostenrijkse ECB-bestuurslid Ewald Nowotny zondag gezegd op de Oostenrijkse radio.

Volgens de Oostenrijkse centralebankpresident moet Spanje eerst bekijken in welke mate het land zichzelf kan herfinancieren op de obligatiemarkten, voordat een hulpverzoek bij de ECB wordt ingediend.

Nowotny is van mening dat Spanje niet de structurele problemen van Griekenland heeft en nu in een positie verkeert om tegen acceptabele kosten zichzelf te herfinancieren.

''Het is zeer verstandig om eerst te proberen de eigen financiën op orde te brengen en alleen om externe hulp te vragen als dat niet werkt'', aldus Nowotny.

Hulpverzoek

De ECB is bereid staatsleningen van eurolanden op te kopen om zo de hoge rentes op die obligaties tegen te gaan. Dan moet een land wel een formeel hulpverzoek indienen en met strenge voorwaarden instemmen.

Nowotny zei verder dat het verstandig zou zijn om Griekenland extra tijd te geven om de hervormingen door te voeren die een voorwaarde zijn voor verdere Europese hulp. Het alternatief, een mogelijke ineenstorting van de eurozone, is veel te gevaarlijk, aldus de Oostenrijker.