Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Griekenland

'Trojka wil meer Griekse schuld afschrijven'

BERLIJN - De trojka van EU, ECB en IMF wil een nieuwe afschrijving op Griekse staatsschulden, waarbij vooral overheden een groot deel van hun Griekse bezittingen moeten afboeken.
Door ANP

Dat meldt het Duitse blad Der Spiegel op basis van inzage in een voorlopig rapport van de trojka over Griekenland.

Eerder schreven private schuldeisers al een flink deel van hun Griekse schulden af, maar nu zouden onder meer de eurolanden een zogenoemde 'haircut' moeten doen. Dat zou betekenen dat belastingbetalers opdraaien voor de afschrijving.

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft volgens Der Spiegel echter buiten schot, omdat dan de ECB direct de Griekse staat zou financieren en dat druist in tegen de Europese regels.

Duitsland

Het Duitse ministerie van Financiën liet zondag weten niet op de hoogte te zijn van dergelijke voorstellen van de trojka. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei zaterdag op de Duitse radio nog dat van een afschrijving van Griekse schulden in overheidsbezit geen sprake kan zijn.

De Duitse wet verbiedt een wanbetaler zoals Griekenland ook nog van nieuw belastinggeld te voorzien. ''Daarom is dit een discussie die weinig te maken heeft met de realiteit in de lidstaten van de eurozone'', aldus Schäuble.

Hervormingen

Der Spiegel schreef verder dat de trojka van de Grieken eist dat ze nog eens 150 extra hervormingen doorvoeren. Van de eerder geëiste hervormingen is 60 procent door Athene afgerond, maar er wordt nog over 20 procent onderhandeld door de Griekse regering en de rest ligt nog open.

Het gaat onder meer om het versoepelen van de arbeidswetten, veranderingen in het minimumloon en het opheffen van bepaalde professionele privileges, aldus het blad.

Kosten

Het rapport meldde ook dat Griekenland 2 jaar extra de tijd zal krijgen om de hervormingen door te voeren, maar dat dit uitstel wel miljarden extra gaat kosten.

Er is echter onenigheid binnen de trojka over die extra kosten. De EU en de ECB schatten die op 30 miljard euro en het IMF op 38 miljard euro, meldde Der Spiegel.

Griekenland moet overeenstemming bereiken met de trojka over een bezuinigingspakket van 13,5 miljard euro om in aanmerking te komen voor de uitbetaling van een nieuwe tranche van 31,5 miljard euro aan noodleningen.

Volgens Der Spiegel zal het definitieve rapport van de trojka uiterlijk 12 november worden gepubliceerd.

Aanbevolen artikelen