AMSTERDAM - Het beursbedrijf Euronext heeft 2003 afgesloten met een nettowinst van 211,8 miljoen euro. Dat betekent een stijging van de winst met 27,4 procent vergeleken met 2002. Al eerder maakte het beursbedrijf bekend dat de omzet vorig jaar met ,6 procent is afgenomen tot 991 miljoen euro.

Euronext liet zich vrijdag bij de bekendmaking van de jaarcijfers met vertrouwen uit over het lopende jaar. De eerste twee maanden hebben een goede omzet laten zien bij zowel de aandelen als de afgeleide producten, zoals futures en optiecontracten.

De verlaging van de tarieven voor de handel, die in januari van kracht werden om de concurrentie met andere beursbedrijven aan te gaan, zal door meer omzet worden opgevangen, aldus het bedrijf. De kosten werden vorig jaar verlaagd met 5,7 procent tot 717,4 miljoen euro.

Euronext stelt een verhoging van het dividend voor van 0,45 tot ,50 euro per aandeel. De onderneming maakte vrijdag tevens bekend eigen aandelen te willen terugkopen, in totaal 2,5 procent van het uitstaande kapitaal.