MADRID - De genationaliseerde Spaanse bank Bankia heeft in de eerste 9 maanden van dit jaar een verlies geleden van ruim 7 miljard euro. 

De kapitaalpositie is daardoor verder verslechterd, zo meldde het bedrijf vrijdag. Na de eerste jaarhelft stond het verlies nog op 4,5 miljard euro.

Bankia had tot eind september bijna 11,5 miljard euro aan voorzieningen genomen voor slechte leningen. Van 13,3 procent van de uitstaande leningen valt zeer te betwijfelen of ze ooit zullen worden terugbetaald. Eind juni was dat nog 11 procent.

De kernkapitaalratio van Bankia is gedaald van 6,3 procent eind juni tot 4,7 procent eind september. De bank zag tussen januari en september 14,3 miljard euro aan spaartegoeden wegvloeien, 12,6 procent van het totaal. De grootste uitstroom was in het tweede kwartaal, toen de bank werd genationaliseerd.

Staatshanden

Bankia, het product van een door de regering afgedwongen fusie tussen een aantal noodlijdende regionale spaarbanken, zit in grote problemen door beleggingen in de ingestorte Spaanse vastgoedmarkt. Het bedrijf behoort tot de banken die door de Spaanse overheid van extra kapitaal moeten worden voorzien.

Madrid kan daarvoor onder voorwaarden gebruikmaken van een Europese kredietlijn van 100 miljard euro. De regering stak in mei al minstens 19 miljard euro in Bankia. De bank kwam door die kapitaalinjectie grotendeels in staatshanden.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier