GRONINGEN - De provincie Groningen heeft onvoldoende gekeken naar de gevolgen voor Duitsland als de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven straks operationeel is. 

Ook heeft zij te laat en te weinig informatie gegeven, zo betoogden Duitse overheden en milieuorganisaties vrijdag.

In het provinciehuis van Groningen konden bezwaarmakers tijdens een hoorzitting van de commissie rechtsbescherming hun argumenten nog eens uiteenzetten. In totaal zijn ruim 6300 bezwaren tegen de vergunning ingediend.

Zo'n 200 ervan komen uit Duitsland, vooral uit de deelstaat Nedersaksen en het Waddeneiland Borkum.

Natuurvergunning

De provincie Groningen gaf in juni van dit jaar een nieuwe natuurvergunning af voor de bouw van de centrale, die de grootste van Nederland moet worden en 2,6 miljard euro kost. De vergunning was nodig omdat de Raad van State de vorige in augustus 2011 vernietigde.

Die was onvoldoende onderbouwd, oordeelde het rechtscollege toen. De bouw van de centrale, die op dat moment op de helft was, kon op basis van een gedoogvergunning wel doorgaan.

Ook Nederlandse milieuorganisaties als Greenpeace en Natuur & Milieu bestrijden de nieuwe vergunning. Volgens hen is een kolencentrale onnodig en vervuilend, helemaal op het randje van de kwetsbare Waddenzee.