DEN HAAG - De Nederlandse aardappeloogst pakt dit najaar heel wat gunstiger uit dan in de omringende landen.  

Door het natte weer is in België naar schatting nog een kwart van de aardappelen niet uit de grond gehaald. In Engeland wordt zelfs gesproken van de helft, zegt Jaap Haanstra, bestuurder bij branchevereniging LTO, vrijdag.

Volgens de laatste raming is 90 tot 95 procent van de Nederlandse aardappelen reeds gerooid. Alleen in de natte klei van de kustprovincies zitten nog aardappelen in de grond, maar ook daarvoor zijn de verwachtingen positief. Het weer pakte in Nederland, zowel nu in de oogsttijd als in de zomer, beter uit. 

3 miljoen ton

In totaal zal de oogst ongeveer 3 miljoen ton bedragen. Dat is een paar duizend ton minder dan vorig jaar, maar omdat een groot deel van deze aardappelen nu verkocht kan worden aan België en Engeland kunnen Nederlandse aardappelboeren rekenen op een hogere kiloprijs.

''Een kilo aardappelen is kostendekkend bij circa 12 cent. Dit jaar ga ik echter uit van zo'n 20 tot 25 cent'', zegt Haanstra. Volgens hem kunnen de Nederlandse aardappelboeren hierdoor het slechte seizoen van vorig jaar enigszins goedmaken. Toen kwam de prijs rond de 3 cent uit, omdat overal in Europa oogsten juist ontzettend succesvol waren.