BRUSSEL - De eurozone bekijkt hoe een Grieks verzoek voor 2 jaar uitstel van de besparingdoelen kan worden ingewilligd.

Met het uitstel is mogelijk 30 miljard euro extra aan hulp gemoeid, aldus een Europese bron vrijdag.

''Wat betreft het uitstel zijn dingen in beweging, maar we moeten eerst de kosten vaststellen en zien hoe die worden gefinancierd'', aldus een bron.

Functionarissen van de EU, IMF en de Europese Centrale Bank voeren besprekingen met Griekenland over de volgende betaling.

Politiek probleem

Het uitstel betekent dat Griekenland tot 2016 de tijd krijgt om de economische doelen van het schuldenplan te behalen. ''Dat kost tussen de 20 en 30 miljard euro'', zei de bron.

''Dat is een nieuwe kostenpost en een politiek probleem. Het is geen catastrofe, maar politiek moeilijk.'' De EU en IMF hebben de noodlijdende Grieken vele tientallen miljarden geleend.

Overleg

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden zullen woensdag aanstaande telefonisch overleg hebben. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van deze vergadering, de zogeheten eurogroep, heeft de vergadering geagendeerd.

Dat is vrijdag bevestigd door een woordvoerder van de Europese Commissie. Op de agenda van de teleconferentie staat Griekenland.

Op dit moment is er nog geen overeenkomst tussen de geldschieters en Athene over bezuinigingen en hervormingen in ruil voor de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun. Er wordt wel verwacht dat er op korte termijn overeenstemming wordt bereikt.

Alles over Griekenland en schuldencrisis