AMSTERDAM - Aanklagers in de Verenigde Staten hebben de Nederlandse Rabobank, samen met acht andere banken, gedagvaard in hun onderzoek naar mogelijke manipulatie van het Libor-rentetarief.

Dat berichtte de zakenkrant Financial Times vrijdag.

Naast de Nederlandse bank zou ook een oproep zijn gestuurd naar de Bank of America, Crédit Suisse, Lloyds en Société Générale.

Het was al bekend dat autoriteiten in verscheidene landen de betrokkenheid van Rabobank in de fraudezaak onderzochten, maar van een officiële dagvaarding was nog geen sprake. Een woordvoerder van Rabobank gaf aan ,,geen commentaar'' te willen geven op het bericht.

Rentetarief

De Libor is een belangrijk rentetarief dat gebruikt wordt in het handelsverkeer tussen financiële instellingen onderling. Het wordt vastgesteld op basis van schattingen die banken zelf geven van de rente die op leningen moet worden betaald.

In augustus hadden zeven andere banken, waaronder Deutsche Bank, JP Morgan Chase en UBS al te horen gekregen dat zij verdachte zijn.

Ook het Britse Barclays, dat eerder reeds een boete kreeg voor zijn betrokkenheid bij de Libor-fraude, behoort tot deze groep. Het totale aantal gedagvaarde banken zou nu dus op 16 uitkomen.