EINDHOVEN - Philips schrapt bij het hoofdkantoor van de lichtdivisie in Eindhoven 171 van de 1100 banen. Dat bevestigde een woordvoerder van Philips vrijdag.

Philips kondigde de ontslagronde in september al aan en maakte toen bekend dat wereldwijd 2200 banen zouden verdwijnen, vooral bij de onderdelen Healthcare en Lighting. Sinds 2009 zijn er bijna 13.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan bij het elektronicaconcern.

Eerder deze maand bleek dat er bij Philips Healthcare, met name op de locatie in Best, 150 banen verdwijnen. Ook bij de lichtdivisie in Roosendaal worden er banen geschrapt.

FNV Bondgenoten

Volgens FNV Bondgenoten zijn de werknemers ''verrast en geschokt'' door het bericht over de nieuwe ontslagen. ''Werknemers voelen zich een speelbal in de handen van de directie'', zegt vakbondsbestuurder Ron van Baden.

Hij wijst erop dat Philipstopman Frans van Houten, die eerder zei vooral in managementfuncties te willen snijden, deze week nog uitstekende kwartaalcijfers heeft gepresenteerd.

''Bij het minste en geringste verandert Philips vanaf de tekentafel de organisatie en worden medewerkers als poppetjes heen en weer geschoven of de laan uitgestuurd. Dit leidt tot grote onrust'', aldus Van Baden. FNV Bondgenoten wil snel een gesprek met de Philipsdirectie en sluit ''vervolgstappen'' niet uit.