Het feit dat Chili de zalmproductie met 50 procent opschroefde deed wereldwijd de zalmprijs kelderen en daarmee de inkomsten

BOXMEER - De grote belangstelling voor zalm als massavoedsel heeft in 2001 de resultaten van Nutreco

Bekijk hier de video integraal: Persconferentie resultaten Nutreco 2001

Jaarcijfers: NutrecoBekijk video

De divisie Aquaculture, waaronder de zalmproductie valt, zag haar resultaat vorig jaar 11,3 procent teruglopen tot 91,5 miljoen euro. De autonome groei viel met 20,6 procent negatief tegen. De daling werd nog enigszins gecompenseerd door de bijdrage van nieuwe overnames en een positief wisselkoerseffect.

Maar het feit dat Chili de zalmproductie met 50 procent opschroefde deed wereldwijd de zalmprijs kelderen en daarmee de inkomsten. Toch blijft Nutreco op zalmgebied optimistisch over de toekomst. De consumptie in de Verenigde Staten, een van de belangrijkste markten, groeide afgelopen jaar met maar liefst 23 procent.

Omzet

Over de hele linie kende Nutreco een geringe winstgroei. De nettowinst van het vlees-, vis- en voederbedrijf over 2001 nam slechts 0,8 procent toe tot 91,6 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een nettowinst van gemiddeld 92,5 miljoen euro. De omzet steeg 22,7 procent tot 3,12 miljard euro.

De vlees- en voeractiviteiten (Agriculture) zorgden voor de grootste stimulans. Hier groeide het bedrijfsresultaat met 129 procent tot 98,7 miljoen euro. De stijging kwam grotendeels door zelfstandigde groei (99,4 procentpunt), maar ook overnames (29,4 procentpunt) droegen bij.

Nutreco waagt zich niet aan een voorspelling voor dit jaar. De Boxmeerse onderneming zegt alleen de langetermijndoelstelling van groei in bestaande en nieuwe markten te handhaven. Ook komen er nog ingrepen om de kosten te verminderen en de efficiency te vergroten.