ROTTERDAM - De wereldwijde economische teruggang, een dalend consumentenvertrouwen en de naweeën van 11 september hebben Hunter Douglas een tik gegeven. De nettowinst van de raambekleder en producent van bouwproducten daalde in 2001 met 15,5 procent tot 123 miljoen euro. De omzet steeg marginaal, 1,9 procent tot 1,73 miljard euro.

De cijfers liggen onder de verwachtingen. Analisten hadden gerekend op een nettowinst van gemiddeld 137,4 miljoen euro. De tegenwind bleek vooral in het vierde kwartaal, die maar liefst een 48 procent lagere nettowinst opleverde. Vooral Europa en Noord-Amerika, in 2001 samen goed voor 87 procent van de totale omzet, presteerden minder.

Op alle vlakken leverde Hunter Douglas in. Zo liep het rendement op het netto geïnvesteerd vermogen flink terug, van 26,1 procent naar 19,3 procent. Ook het rendement op het eigen vermogen daalde, van 21,7 naar 15,6 procent.

Ook voor dit jaar rekent de raambekleder nog op economische tegenwind. Aan een voorspelling wagen de Rotterdammers zich dan ook niet.