AMSTERDAM - Griekenland heeft een derde noodpakket van 16 tot 18 miljard nodig volgens de trojka (EU, ECB en IMF). 

Dit stellen hooggeplaatste bronnen in Brussel tegenover het Financieel Dagblad donderdag.

"Extra financiering is noodzakelijk", aldus een bron. Krijgt het land geen derde lening, dan is er een grote kans dat het alsnog failliet gaat. 

Griekenland werd eerder al met twee noodleningen geholpen door de trojka wegens de noodlijdende situatie in het land. 

Rente

Volgens de bronnen stelt de trojka in een rapport daarnaast dat de rente over de noodhulp omlaag moet en het land twee jaar extra tijd moeten krijgen om de begroting op orde te krijgen. De Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras liet woensdag al weten dit uitstel met de trojka rond te hebben.

Stournaras voert de onderhandelingen over de bezuinigingen ter waarde van 13,5 miljard euro.

Rutte

Premier Mark Rutte wilde donderdag bij aankomst op het Binnenhof niet ingaan op geruchten. ''We wachten het rapport van de trojka af'', reageerde Rutte.

Rutte zei kort voor de verkiezingen van 12 september dat Griekenland niet nog eens met miljarden euro's moet worden gesteund. Genoeg is genoeg, stelde hij toen. Rutte wilde de Grieken wel uitstel geven, maar alleen als dat geen geld kost. De premier vreest dat Griekenland achterover gaat leunen als er weer een noodpakket komt.

Griekenland kreeg in mei 2010 een lening van € 110 mrd, gevolgd door een tweede lening in oktober 2011 van € 130 mrd. Die leningen worden in tranches uitgekeerd.  Woensdag stelde Stournaras overeenstemming te hebben bereikt over een volgende tranche van € 31,5 miljard.

Dossier Griekenland en schuldencrisis