WASHINGTON - De Amerikaanse Federal Reserve blijft bij zijn plannen om de Amerikaanse economie te stimuleren tot de arbeidsmarkt verbetert. 

Ook herhaalde het stelsel van centrale banken zijn plan om de rente tot halverwege 2015 op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent te houden.

Dat maakte de Fed woensdag, na afloop van de laatste vergadering voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, bekend. Vorige maand kondigde de Fed nog een derde financieringsronde aan om de Amerikaanse economie te ondersteunen.

Per maand gaat het stelsel van centrale banken voorlopig voor 40 miljard dollar aan hypotheekobligaties opkopen.

Herstel 

De Fed onderkent dat er de laatste tijd tekenen zijn van herstel op de huizenmarkt. Consumentenuitgaven zijn ''iets sneller'' gegroeid dan verwacht, aldus de Fed, maar het sentiment onder bedrijven verslechtert.

Sommige analisten maken zich zorgen dat het beleid van de Fed inflatie aanjaagt, maar tot nu toe valt dat mee. Recentelijk is de inflatie wel wat opgelopen, maar volgens de Fed heeft dat te maken met hogere energieprijzen en zijn de inflatieverwachtingen stabiel.

De Fed heeft de rente al sinds december 2008 op het huidige lage niveau staan en heeft sindsdien voor 2,3 biljoen dollar aan hypotheek- en staatspapieren opgekocht.