UTRECHT - Jan en Peter Poot, eigenaren van gebiedsontwikkelaar Chipshol, eisten woensdag smartengeld van de voormalige rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch. 

Die stonden voor de rechtbank in Utrecht terecht op verdenking van meineed.

Volgens Liesbeth Zegveld, die optrad namens de familie Poot en Chipshol, liepen haar cliënten reputatieschade en gederfde levensvreugde op door de meineed. Ze liet het aan de rechtbank over om een bedrag voor het smartengeld vast te stellen.

Westenberg (67) en Kalbfleisch (65), die beiden bij de rechtbanken in Den Haag en Haarlem werkten, worden ervan verdacht dat ze onder ede hebben gelogen over hun onderlinge relatie.

Partijdig

Chipshol stelt de dupe te zijn geworden van partijdige vonnissen van Westenberg. Die zou bevriend zijn geweest met Kalbfleisch, die op zijn beurt warme banden had met de tegenpartij van Chipshol.

Maar volgens de twee ex-rechters waren ze slechts ‘goede collega’s’ en was nooit enige sprake van beïnvloeding.

''Ik ben 39 jaar rechter geweest. Ik was misschien niet altijd makkelijk, maar wel altijd onpartijdig'', aldus een geëmotioneerde Westenberg. Volgens de twee verdachten zijn zij slachtoffer van een mediahype, met alle emotionele en financiële schade van dien.

Rechtsorde

Zegveld stelde echter dat het juist de ex-rechters waren die niet alleen de familie Poot maar ook de rechtsorde schade toe hadden gebracht door de verdenking van meineed. Peter Poot, die tijdens de zitting ook het woord kreeg, twijfelde woensdag aan de onpartijdigheid van de Utrechtse rechtbank. ''Het is toch of de slager zijn eigen vlees keurt."

Over de materiële schade, die mogelijk rond de 2 miljard zou bedragen, zullen nog aparte procedures worden gevoerd, kondigde Zegveld aan.

De zaak gaat op 9 november verder met de eis en de pleidooien.