ATHENE - Griekenland krijgt van de trojka (EU, ECB en IMF) meer tijd om te voldoen aan de bezuinigingen. 

Dit heeft Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras woensdag laten weten aan Reuters. Stournaras voerde de onderhandelingen over de bezuinigingen ter waarde van 13,5 miljard euro. 

Hoeveel uitstel de Grieken krijgen, zei hij niet. Griekenland zelf vroeg bij de trojka eerder een extra tijd van twee jaar aan.  De leiders van de 17 eurolanden stelden vorige week tijdens de EU-top al vast dat Griekenland goed op weg is met zijn hervormingen.

Ontwerpakkoord

Reuters wist eerder al de hand te leggen op een ontwerpakkoord tussen de trojka en Athene. Daarin staat bevestigd dat de bezuinigingen in het land worden uitgesmeerd over 4 jaar in plaats van 2 jaar, zoals werd afgesproken in het oorspronkelijke reddingspakket.

Volgende week worden de plannen voorgelegd aan het parlement. 

Schaüble

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble zei woensdag het nieuws niet te kunnen bevestigen. Wanneer de Europese ministers van Financiën akkoord moeten gaan, is volgens hem nog niet vastgesteld.

Ook ECB-president Mario Draghi zei dat de beoordeling van de voortgang in Griekenland nog niet afgerond is. ''Ik geloof dat er wat vooruitgang is geboekt, maar er zijn nog onderdelen die toegelicht moeten worden en ik weet niet meer dan dat.''

Uitbetaling

Een definitief akkoord met vertegenwoordigers van de trojka kan de weg vrijmaken voor uitbetaling van een volgende tranche van 31,5 miljard euro aan noodleningen aan Griekenland.

In mei 2010 werd door de EU en het IMF voor het eerst besloten Griekenland financieel bij te staan met een noodpakket aan leningen vanwege de penibele situatie in het land.  

In oktober vorig jaar werd overeenstemming bereikt over een tweede noodpakket. Daarmee is 130 miljard euro gemoeid, eveneens betaald door de trojka.

In ruil daarvoor moet het land strenge bezuinigingen en hervormingen doorvoeren.

Eisen

De noodhulp wordt in delen, of tranches, overgemaakt. Wanneer Griekenland niet aan de opgelegde eisen voldoet, kan de trojka besluiten een volgende tranche niet uit te betalen. In dat geval is een Grieks faillissement onafwendbaar. Door het uitstel dat de Grieken krijgen, is dit nu echter afgewend.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis in ons dossier