AMSTERDAM - De staatsschulden in de 17 landen van de eurozone zijn in het tweede kwartaal van dit jaar verder opgelopen tot 90 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Dat blijkt uit cijfers (pdf) die het Europees statistiekbureau Eurostat woensdag publiceerde. 

Deze verhouding, ook wel schuldquote genoemd, staat nu op 90 procent, ten opzichte van bijna 85 procent in het eerste kwartaal.

In het Stabiliteits- en Groeipact spraken de eurolanden nog af dat deze maximale overheidsschuld maximaal 60 procent van het bbp zou mogen bedragen.  De verdere verslechtering van de schuldquote is niet goed voor de positie van de euro ten opzichte van andere valuta. 

De verhouding voor de alle 27 landen van de Europese Unie steeg van 83,5 naar bijna 85 procent.

Griekenland

Vooral de situatie van Griekenland verslechterde flink in het afgelopen kwartaal. Het land heeft nu een schuldquote van ruim 150 procent ten opzichte van bijna 137 procent in het eerste kwartaal.

Ook Italië met ruim 126 procent, Portugal met 117,5 procent en Ierland met 111,5 procent staan er slecht voor.

Nederland

Nederland staat er ten opzichte van andere eurolanden met ruim 68 procent nog redelijk goed voor, maar ziet wel een verslechtering van ruim 1,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

Kaart schuldquote

Klik op de landen om meer informatie te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Dossier schuldencrisis