AMSTERDAM - Ondernemers hebben dit jaar ruim duizend klachten ingediend over banken bij brancheorganisaties voor het midden- en kleinbedrijf.

Dat meldt het AD woensdag. Banken zouden tussentijds voorwaarden aanpassen en meer zekerheden eisen bij het verstrekken van een nieuw krediet, aldus boze ondernemers tegenover de krant.

Kleine ondernemers melden erg te lijden onder het strengere eisenpakket van de banken, vertelt voorzitter Hans Biesheuvel van brancheorganisatie MKB-Nederland. Banken zouden hun zakelijke klanten onder meer een hogere renteopslag berekenen, een persoonlijke garantstelling willen en een extra kredietprovisie opleggen.

Ook zouden ze vaak besluiten bij nader inzien niet over de brug te komen met een lening. "Tot een jaar of twee geleden waren dit soort eisen een uitzondering, nu zijn ze de regel", aldus Biesheuvel.  De voorzitter verwijt banken ondernemers over één kam te scheren. "Banken moeten zorgvuldiger kijken naar individuele klanten"

Metaalsector

Uit onderzoek van de Koninklijke Metaalunie wordt duidelijk dat banken bij 1 op de 10 mkb-ondernemers in de metaalsector bij het verstrekken van leningen meer zekerheden eisen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat weten dat de economische omstandigheden banken dwingen om strenger naar financieringen te kijken.