MIDLAND - De Amerikaanse chemiereus Dow Chemical sluit wereldwijd 20 fabrieken, waaronder een vestiging in Delfzijl. In totaal verdwijnen de komende 2 jaar 2400 banen bij het concern. 

Dat maakte het bedrijf dinsdagavond laat bekend. De ingreep moet Dow Chemical helpen de zwakke economische omstandigheden het hoofd te bieden.

Het bedrijf mikt op kostenbesparingen die oplopen tot een half miljard dollar. Ook in België, Groot-Brittannië, Spanje, de Verenigde Staten en Japan gaan fabrieken dicht.

Grote klap

De gemeente Delfzijl noemt de sluiting van Dow Chemical in Farmsum ''een grote klap''. ''Zowel voor het gebied als voor de tientallen gezinnen die worden getroffen'', zegt wethouder Meindert Joostens (Sociale Zaken) van Delfzijl in een reactie op de reorganisatieplannen van de chemiereus.

Volgens Joostens werkt bij de fabriek veel goed opgeleid en technisch personeel. De gemeente heeft de lokale directeur van het bedrijf aangeboden om de medewerkers te begeleiden naar nieuw werk.

Het gaat in Delfzijl om een fabriek waar natriumboorhydride wordt gemaakt, een stof die onder meer gebruikt wordt om papier te bleken. Volgens een woordvoerder verliezen door de sluiting 43 mensen hun baan. Dow heeft in de Groningse plaats twee fabrieken waar in totaal 92 mensen werken.

Terneuzen

In de hele Benelux schrapt het chemieconcern de komende 2 jaar ongeveer 200 arbeidsplaatsen. Daarbij zijn ook circa 60 banen in ondersteunende functies. Er vallen volgens de zegsman ook ontslagen op het hoofdkantoor van Dow Benelux in de Zeeuwse plaats Terneuzen, maar hij kon niet aangeven hoeveel.

De circa 20 fabrieken die Dow in Terneuzen heeft staan, worden niet getroffen door de reorganisatie. Daar werken circa 1700 mensen in vaste dienst. Daarmee is het de grootste productievestiging van Dow in de Benelux.

DuPont

De Amerikaanse concurrent DuPont kondigde dinsdag ook al een ontslagronde aan. Het is nog onduidelijk of daardoor banen in Nederland verloren gaan.