AMSTERDAM - Jonge huizenkopers krijgen vaker financiële hulp van familie of vrienden bij de aankoop van een woning dan oudere generaties.

Dat blijkt uit een onderzoek dat ING heeft laten uitvoeren door TNS NIPO.

Volgens het dinsdag gepubliceerde onderzoek zegt een kwart van de huizenbezitters tussen 18 en 34 jaar financiële steun te hebben gehad bij de aankoop.

Van de groep tussen de 35 en 54 jaar kreeg circa 15 procent ooit steun van familie of vrienden. Onder 55-plussers is dat ook ongeveer 15 procent.

Betaalbaarheid

Voor 2008 nam de betaalbaarheid van huizen af door de oplopende rente en de stijgende huizenprijzen. Sinds de zomer van 2008 dalen de prijzen en is de rente gestabiliseerd.

Maar de strengere wet- en regelgeving voor hypotheken heeft het moeilijker gemaakt om de financiering van de woning rond te krijgen, zegt ING.

Vooral starters hebben het daardoor lastig. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders de laatste jaren een woning kochten ligt op 27 jaar, blijkt uit het onderzoek.

Krachtiger

Ouders van jonge huizenkopers zijn tegenwoordig aanzienlijk kapitaalkrachtiger dan in het verleden. Ze kunnen hun kinderen daardoor makkelijker te hulp schieten. De helft van de huishoudens boven de 45 had in 2011 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek een vermogen van meer dan 100.000 euro.

Jonge huizenkopers profiteren hiermee indirect van de eerdere prijsstijgingen op de huizenmarkten en de aandelenbeurzen, concludeert ING.