AMSTERDAM - De fusie- en overname-activiteit in Nederland is in de afgelopen drie kwartalen toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar,

Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van onderzoeksbureau Mergermarket.

In Nederland werd in de eerste 9 maanden van dit jaar voor een kleine 25 miljard euro aan fusie- en overname-overeenkomsten gesloten, het hoogste bedrag sinds 2007, het jaar dat ABN Amro werd overgenomen.

Toen lag dat bedrag fors hoger, op een slordige 147 miljard euro. Vorig jaar ging er slechts 12 miljard euro om in de Nederlandse fusie- en overnamemarkt.

Benelux

Binnen de Benelux was Nederland goed voor 85 procent van de fusie- en overname-activiteit. De hele Benelux beleefde de slechtste drie eerste kwartalen sinds 2004 door een gebrek aan activiteit in België en Luxemburg.

De telecom- en consumentensector waren de aanjagers van de fusie- en overnameactiviteit, aldus Mergermarket. Belangrijke deals in de Benelux waren bijvoorbeeld de overname van Asia Pacific Breweries (APB) door Heineken en de overname van het Mexicaans Grupo Modelo door het Belgisch-Braziliaanse Anheuser-Busch Inbev.

Ook de overname van een belang van 27,7 procent in KPN door het Mexicaanse América Móvil stuwde de cijfers.