STRAATSBURG - Brussel heeft mogelijk ruim een half miljard euro extra nodig van Den Haag. Want de Europese Unie kampt met een fors gat in haar begroting voor dit jaar.

Volgens ingewijden gaat het om 5 tot 10 miljard euro. Nederland zal bijna 6 procent moeten bijlappen.

Dat is maandag in het Europees Parlement (EP) in Straatsburg vernomen. Europees commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) zal de fikse tegenvaller dinsdagmiddag in het EP bekendmaken.

De voorzitter van de begrotingscommissie van het parlement, Alain Lamassoure, waarschuwde onlangs al voor een tekort van mogelijk 10 miljard euro.

Krap

Al een aantal jaren op rij zijn de begrotingen te krap opgesteld, klaagt het EP. De problemen komen dan ook niet geheel onverwacht. Onder druk van EU-lidstaten werd de begroting 2012 teruggebracht tot 129 miljard, 4 miljard minder dan de Europese Commissie nodig achtte.

Vooral Europese programma's die werkgelegenheid en groei moeten bevorderen, dreigen in de verdrukking te komen. Onder meer het populaire Erasmus Mundus voor universiteiten en het Onderzoeks- en Ontwikkelingsprogramma kunnen spaak lopen, luidt de waarschuwing uit Brussel en Straatsburg.

Ophoesten

Een jaar geleden werd voor de begroting 2011 een tekort van 550 miljoen euro vastgesteld. Uiteindelijk bleken lidstaten bereid maar de helft hiervan op te hoesten, constateerde het EP.

Behalve over de problemen van de lopende begroting, buigt het EP zich dinsdag ook over de begroting voor volgend jaar en de meerjarenbegroting 2014-2020. De meeste afgevaardigden zijn het niet eens met lidstaten als Nederland en Groot-Brittannië die op de Europese uitgaven willen snoeien.