WESTLAND - Grote glastuinbouwbedrijven zien geen mogelijkheden meer tot uitbreiding in het Westland en dreigen weg te trekken.

Leegstand van kassen dreigt, zo heeft hun belangrijkste geldschieter, de Rabobank, maandag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door Omroep West.

Volgens directievoorzitter Fred van Heyningen van Rabobank Westland overwegen tuinders nieuwe kassen in de polders van Noord-Holland of Zeeland te gaan bouwen.

In het Westland is niet genoeg ruimte voor grote megakassen, maar kunnen alleen kleinere bestaande kassen worden opgekocht. Van Heyningen verwacht dat als er niets gebeurt, ongeveer 8 miljoen vierkante meter glastuinbouw in het Westland verdwijnt.

Groepsverband

Om leegstand tegen te gaan adviseert de Rabobank Westlandse tuinders die hun kassen willen verkopen, deze niet per stuk maar in groepsverband aan te bieden. Op die manier blijft het voor andere tuinders die juist willen uitbreiden interessant om in het Westland zelf extra kasruimte aan te schaffen.

De lokale overheid zou in dit proces een stimulerende rol kunnen spelen, zegt de bank. De kassen zorgen in de regio traditioneel voor veel werkgelegenheid.

In totaal telt Nederland 5100 glastuinbouwbedrijven. Ongeveer de helft hiervan is gevestigd in de provincie Zuid-Holland.