AMSTERDAM - Versatel heeft de presentatie van de jaarcijfers met minimaal twee weken uitgesteld, omdat de onderhandelingen met de obligatiehouders langer duren. Dat heeft het telecombedrijf maandagavond bekendgemaakt.

In oktober vorig jaar bood Versatel aandelen en geld voor uitstaande obligaties ter waarde van 1,7 miljard euro om de financieringspositie te verbeteren. De presentatie van de jaarcijfers stond voor woensdag op de agenda.

Tegelijkertijd maakte Versatel bekend een negatief eigen vermogen te hebben, waardoor het op het zogeheten strafbankje van de beurs terecht komt.

Deze noteringsmaatregel houdt in dat het bedrijf binnen drie maanden weer een positief eigen vermogen moet zien te krijgen. Lukt dat niet, dan wordt het aandeel verwijderd uit de MidKap-index. Daar maakt Versatel sinds maandag deel van uit. De handel in de aandelen gaat gewoon door.

In oktober presenteerde Versatel de plannen voor een ingrijpende schuldsanering. Om af te komen van de enorme druk van schulden en rentelasten (alleen al goed voor 150 miljoen euro) bood het bedrijf de obligatiehouders 280 miljoen euro en ruim 130 miljoen nieuwe aandelen.

Versatel wilde de deal door laten gaan als 90 procent van de obligatiehouders zou instemmen met het plan.

Maandag meldde Versatel in gesprek te zijn met een obligatiehouder-comité dat een 'substantieel deel' van de obligaties vertegenwoordigt.

Het belang van de schuldsanering is groot. Als het doorgaat, kan Versatel weer 30 tot 36 maanden vooruit met de financiering, zo schatte het bedrijf in oktober in. Dat was langer dan een eerdere prognose die uitging van begin 2004.