Vooral huurwoningen hebben energielabel

DEN HAAG - Ruim 2 miljoen woningen hadden vorig jaar een energielabel, dat aangeeft in hoeverre ze energiezuinig zijn. Dat was ruim een kwart meer dan eind 2009. 

Van de woningen met een energielabel is 90 procent een huurwoning. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dat maandag bekendgemaakt.

Het aantal koopwoningen met zo'n label is weliswaar in 2 jaar flink toegenomen, maar nog steeds niet meer dan 10 procent van het totaal. Vanaf 1 januari volgend jaar kunnen koopwoningen niet meer van eigenaar wisselen zonder energielabel.

Woningen met een energielabel die gebouwd zijn tussen 1945 en 1959 zijn vaak onzuinig. Na de Tweede Wereldoorlog werd er veel en snel gebouwd vanwege de woningnood. De kwaliteit stond daarbij onder druk.

Verplicht

Voor de koopmarkt geldt vanaf 2013 dat bij een huis zonder label geen eigendomsoverdracht kan plaatsvinden. Huurders zijn vanaf dan bij een nieuw huurcontract een deel van de huur niet verschuldigd zolang de verhuurder de woning niet heeft gelabeld. 

De maatregelen gaan ook gelden voor bedrijfspanden en kantoren. In advertenties voor deze gebouwen moet bovendien de klasse op het energielabel worden vermeld als er eerder al een label verstrekt is.

Lees meer over:
Tip de redactie