ROTTERDAM - Bij de scholenreus Zadkine in Rotterdam moeten van de bijna 1700 arbeidsplaatsen nog eens 150 banen worden geschrapt wegens een tekort van 19 miljoen euro op de begroting.

Eerder gingen er al 275 mensen uit. Te veel gebouwen en fors teruglopende inkomsten zijn de oorzaak van de problemen bij het ROC met 18.000 leerlingen.

Dat vertelde een woordvoerder van Zadkine vrijdag. De onderwijsinstelling onderhandelt momenteel met het ministerie van Financiën over de herfinancieringen van een pakket aan leningen en vastgoed ter waarde van ruim 30 miljoen euro.

Het Zadkine gaat terug van 200.000 vierkante meter aan vastgoed naar 100.000 vierkante meter.

Schatkistbankieren

Het ROC doet aan schatkistbankieren. Dat wil zeggen dat ze hun leningenportefeuille niet hebben ondergebracht bij een commerciële partij, maar bij het Rijk.

''Dat is niet uitzonderlijk, veel scholen doen dit. Het is vaak aantrekkelijk, omdat instellingen zo onder gunstige voorwaarden kunnen lenen of beleggen'', aldus een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs.

Verbeterprogramma

Het ROC heeft inmiddels een verbeterprogramma opgesteld. Dat moet volgend jaar al leiden tot een gezondere financiële situatie. Zadkine verloor in 2 jaar tijd rond de 30 miljoen aan inkomsten.

Daarnaast zijn er door de vorige directie panden aangekocht die door de crisis niet meer konden worden afbetaald omdat inkomsten vanuit de overheid terugliepen.

Toezicht

De onderwijsinspectie heeft Zadkine begin deze week onder aangepast financieel toezicht gesteld. ''Minister Marja van Bijsterveldt heeft bij het college van bestuur aangedrongen op een zeer spoedig herstel van de financiële positie, in het belang van studenten, personeel en ouders", zegt de woordvoerster van het ministerie van Onderwijs.

Met het verbeterprogramma wil Zadkine zich weer meer richten op het geven van onderwijs. ''Extra’s zoals meer lesuren en sport- en cultuurprogramma’s komen, hoe noodzakelijk ook in de Rotterdamse context, helaas te vervallen", aldus Zadkine. Tevens moeten de schoolgebouwen efficiënter worden gebruikt.