AMSTERDAM - Een voormalig werknemer van een lamellenfabriek in Rotterdam heeft na twaalf jaar een record schadevergoeding van 345.000 euro toegewezen door de rechter wegens zijn schildersziekte.

Dit heeft het Bureau Beroepsziekten van de FNV aan NU.nl laten weten. Het is de hoogste schadevergoeding in Nederland ooit voor een persoon met de ziekte, die wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan bepaalde bestanddelen uit verf.

Veel verfsoorten die een risico vormen op de ziekte, zijn inmiddels niet meer toegestaan.

De man werd 12 jaar geleden op 34-jarige leeftijd volledig arbeidsongeschikt verklaard. Hij kampt met geheugenverlies, vermoeidheid en stemmingstoornissen.

Toch moest hij al die tijd wachten op zijn vergoeding. "Dit is een van de langstlopende broepsziektezaken sinds het ontstaan van ons bureau", zo verklaart Marian Schaapman, directeur van Bureau Beroepsziekten.

Traineren

Ze ziet het winnen van deze zaak, die werd gevoerd tot de Hoge Raad, als een voorbeeld dat verzekeraars onnodig eindeloos blijven doorprocederen in dit soort zaken. "Ze zetten de hakken in het zand en blijven de voormalig werknemers zo lang mogelijk traineren."

In dit geval was dat verzekeraar Reaal, maar volgens Schaapman handelen alle verzekeraars op een zelfde manier. "We zijn met het verbond van verzekeraars hierover in gesprek en die zijn welwillend. Maar de afzonderlijke verzekeraars werken niet mee."

Dit terwijl volgens Schaapman het Bureau Beroepsziekten slechts in 7 procent van de zaken die ze aanspannen verliest. "Je moet je afvragen of dit lange procederen de juiste weg is. Eigenlijk zou je centraal via de werkgevers hier afspraken over moeten maken."

Het Bureau laat weten dat het inmiddels voor 7 a 8 miljoen aan schadevergoedingen heeft gewonnen, waaronder 3 miljoen van 15 grote zaken. "Rekken is zinloos en dus kostbaar", aldus Schaapman.