LEEUWARDEN - Nederlandse bedrijven laten zich niet afschrikken door de aanslag op een Nederlander in Irak. Zij blijven belangstelling houden, ook na de dood van de ingenieur dinsdag. Dat heeft voorzitter A. Noorduijn van het Nederlands-Iraaks Centrum voor Handelsbevordering (NICH) woensdag gezegd.

De Nederlander stierf bij een aanslag ten zuiden van Bagdad. De man is het eerste Nederlandse slachtoffer in Irak sinds de val van dictator Saddam Hussein in april.

Bekende risico's

Ongeveer duizend bedrijven hebben bij het NICH hun interesse laten blijken om in Irak aan de slag te gaan. Eind januari waren dat er nog ongeveer zevenhonderd. "De risico's zijn bekend", aldus Noorduijn.

Het NICH wil zo snel mogelijk een tweede handelsmissie organiseren om het zakendoen met Irak te bevorderen. Het wachten is op een positief reisadvies voor het land. In augustus reisde een groep bedrijven naar de buurlanden van Irak om de mogelijkheden daar te bekijken.

Levensverzekering

Nederlandse levensverzekeraars keren ook geld uit bij overlijden in Irak. Volgens het Verbond van Verzekeraars krijgen de nabestaanden een uitkering wanneer de man een levensverzekering had. Levensverzekeringen verliezen alleen hun geldigheid als in Nederland een oorlog zou uitbreken.

Internationale bedrijven die personeel naar Irak sturen, kunnen apart verzekeringen afsluiten bij internationale verzekeraars of hebben voor hun werknemers in risicovolle gebieden een doorlopende verzekering tegen ongevallen. Een individueel afgesloten molestverzekering dekt hun personeel ook in landen waar op dat moment oorlog heerst. Zo'n verzekering loopt wel in de papieren, meent de woordvoerder.

Apart

Volgens de zegsman hebben de verzekeringsmaatschappijen voor de Nederlandse militairen in Irak een aparte levensverzekering afgesloten met het ministerie van Defensie.

Bij verzekeringsmakelaar AON zijn maar vijf Nederlanders in Irak bekend voor wie individueel een verzekering is afgesloten. Volgens een woordvoerder kiezen bedrijven die in risicovolle regio's actief voor doorlopende dekking. Dat is voor hen goedkoper. De verzekeraar kan een dergelijke polis opzeggen wanneer bijvoorbeeld de vlam in de pan slaat. Maar dan geldt een opzegtermijn van drie maanden.