ATHENE - Het driemanschap dat in Griekenland bekijkt of de regering haar verplichtingen nakomt ten aanzien van crediteuren die te hulp schieten, de trojka, heeft dinsdag de gesprekken in Athene plotseling afgebroken.

Het hoofd van de trojka, Poul Thomson van het IMF, stopte het gesprek met de Griekse minister van Financiën, Yiannis Vroutsis, voor ruggespraak met IMF-baas Christine Lagarde in Washington.

Het onderhoud ging over de hervorming van de publieke sector in Griekenland. Nadat Thomson de onderhandelingstafel had verlaten, volgden ook de overige twee leden van de trojka, EU-gezant Matthias Mors en Klaus Mazuch van de Europese Centrale Bank, meldde de Griekse krant Kathimerini.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet zich eerder op de dag tegenover topmensen uit het bedrijfsleven in Berlijn nog positief uit over de houding van Griekenland ten opzichte van hervormingen. Ook Spanje werkt volgens Merkel hard aan verbetering van de overheidsfinanciën.

''Wij zien de gedrevenheid en toewijding waarmee de Spaanse regering werkt aan verbetering van de concurrentiepositie'', zei Merkel.

''En je kunt veel zeggen over Griekenland, maar daar is heel veel gedaan. Wellicht langzamer en minder efficiënt dan wij wilden, maar er is iets veranderd in hun manier van denken.''

Merkel, die vorige week een bezoek bracht aan Griekenland, zei dat de eurozone ''ver is gekomen op een soms uitputtende weg'' om uit de schuldencrisis te komen. ''Maar we zijn nog niet aan het einde'', waarschuwde de Duitse regeringsleider.

Dossier Griekenland en schuldencrisis