LUXEMBURG - Duitsland heeft zich uitgesproken tegen een eigen begroting voor de landen van de eurozone. Nederland maakte al herhaaldelijk duidelijk niets voor een apart budget voor de 17 eurolanden te voelen.

De Duitse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Michael Link, verwees het voorstel dinsdag naar de prullenmand.

Hij deed dat in Luxemburg, kort voor een vergadering met zijn collega's van Europese Zaken. Zij bespreken de top van Europese leiders donderdag en vrijdag in Brussel, waar de schuldencrisis in de eurozone centraal staat.

Verkeerde richting

Het debat over een extra begroting leidt in de verkeerde richting, aldus Link. '"Voor de Duitse regering staat een tweede EU-begroting naast het bestaande budget niet op de agenda." Een aparte begroting was een suggestie van Europees president Herman Van Rompuy, maar het idee werd ook omarmd door de Britse premier David Cameron.

Duitsland verwelkomde wel de discussie over bindende afspraken tussen de Europese Commissie in Brussel en aparte eurolanden over economische hervormingen. Staatssecretaris Link sprak over een stap in de goede richting.

Volgens het kabinet in Den Haag sluit het plan voor speciale contracten aan bij eerdere Nederlandse voorstellen als het gaat om landen die zich niet aan de afspraken houden.

Lees meer over de schuldencrisis