UTRECHT - Na 5 maanden praten hebben de vakbonden en TNT Express een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao, meldt FNV Bondgenoten dinsdag.

Er zijn afspraken gemaakt over loonsverhoging (2,2 procent), pensioen en over gevolgen van de in de lucht hangende overname door UPS.

Bondgenoten vreesde lang voor de werkgelegenheid vanwege deze overname. Volgens Reinier Stroo, bestuurder FNV Bondgenoten is nu duidelijk dat UPS de internationaal opererende pakketbezorger TNT Express wil overnemen, maar zijn er nog geen vastomlijnde plannen.

Wel is afgesproken dat wordt geprobeerd gedwongen ontslagen te voorkomen.

De cao geldt voor 2200 Nederlandse werknemers en loopt van 1 juli 2012 tot 1 juli 2013.

UPS

"De cao-afspraken gelden ook bij een overname door UPS. Dat was een voorwaarde voor ons in deze onderhandelingen", aldus Stroo. 

Het principeakkoord wordt nu voorgelegd aan de leden van de vier bonden.

Goedkeuring

De overname van TNT Express moet eerst nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Vorige week meldde de Financial Times (FT) dat Brussel vermoedelijk bezwaar gaat maken omdat wordt gevreesd dat UPS hierdoor een te groot aandeel in de markt krijgt, wat de concurrentie hindert.

Dit standpunt kan betekenen dat UPS onderdelen van het eigen bedrijf of van TNT moet afstoten om goedkeuring te krijgen voor de overname.